W czasie naszych rowerowych wycieczek lubimy sobie dogadzać. Zawsze mamy ze sobą dobrą kawę i oczywiście coś na deser. Niestety na samej kawie i słodyczach daleko nie zajedziemy czasem trzeba więc zjeść coś bardziej pożywnego. Po całodniowym pedałowaniu nie zawsze mamy siłę i czas żeby szukać miejsca gdzie można coś zjeść. Często bywa też tak, że nasz nocleg wypada daleko od jakiejkolwiek miejscowości. Poza tym mając możliwość samodzielnego przygotowania sobie jedzenia, czujemy się bardziej niezależni. Nie musimy się spieszyć i martwić, że trzeba gdzieś dojechać, żeby móc zrobić zakupy lub znaleźć restaurację czy jakiś bar. Lubimy gotować i szukać nowych przepisów. Na stronie bikepacking.com trafiliśmy na przepis na biwakowy Pad Thai. Jadamy go czasem w domu więc tym bardziej cieszyliśmy się, że będziemy mogli spróbować go w terenie.
Po pierwsze, wiadomo, należy zrobić zakupy. Pełną listę niezbędnych składników znajdziesz na końcu tekstu. Przygotowanie potrawy dzieli się na dwa etapy:
W domu
Na biwaku
Na początek najlepiej zająć się makaronem. Jego przygotowanie zajmie najwięcej czasu. Potrzebny będzie wrzątek w ilości, która pozwoli zanurzyć całą porcję makaronu. Zaletą makaronu ryżowego jest to, że WCALE NIE TRZEBA GO GOTOWAĆ.
W międzyczasie trzeba zadbać o resztę. Siekamy szalotkę i czosnek. Posiekaną szalotkę, czosnek i szczypiorek wrzucamy do garnka z ugotowanym makaronem. Dodajemy przygotowany w domu sos i wszystko dokładnie mieszamy, aż makaron pokryje się sosem. Limonkę należy lekko ugnieść między dwiema rękami albo o ziemię, aby uwolnić soki, a następnie pokroić na ćwiartki (do skropienia dania). Gotowe!
Wariant deluxe!
Jeżeli mamy taką możliwość możemy dodać do naszego danie różne dodatki: kurczak, tofu lub jajko. My jedliśmy na razie w wersji podstawowej. Pad Thai był pyszny ale coś czuję że następnym razem będzie dodane jajko!
Biwakowy Pad Thai – lista składników
38 g cukru (my użyliśmy cukru trzcinowego)
2 łyżki stołowe sosu sojowego (30ML)
4 łyżki stołowe masła orzechowego z kawałkami orzechów (64g)
1⁄2 łyżeczki płatków chili (6g)
200g cienkiego makaronu ryżowego
1 szalotka ze szczypiorkiem
2 ząbki czosnku
1 limonka
Opcjonalnie:
kurczak (pierś), tofu lub jajko.