Kawowe akcesoria do przyrządzania kawy można znaleźć w ofercie wielu firm outdoorowych jednak od dawna mamy wrażenie, że to GSI Outdoors najbardziej kocha kawiarzy. Przez długi czas naszym podstawowym wyposażeniem był GSI Collapsible Java Drip. Aktualnie w naszym zestawie kawowym zagościł na stałe GSI Ultralight Java Drip.
GSI Ultralight Java Drip jest, jak wynika z naszych dotychczasowych poszukiwań, najmniejszym i najlżejszym samonośnym (nie wymaga żadnych dodatkowych elementów do mocowania) dripem dostępnym na rynku. Waży około 12 g. Wykonany jest z niezwykle drobnej siateczki oraz zamocowanych do niej trzech plastikowych nóżek. Zarówno siatka jak i nóżki osadzone są na okrągłym pierścieniu. Dzięki temu drip obciążony kawą i wodą nie zapada się do środka kubka. Kiedy oglądałem drip na zdjęciach miałem sporo wątpliwości co do samych nóżek mocujących dripper do kubka.
Palniczek, garneczek i jazda. Jak wiemy całe to biwakowanie kręci się wkoło gotowania wody ale to jest ta prostsza część. GSI Ultralight Java Drip wymaga nieco prób. Nawet tak drobna siateczka jest bardziej przepuszczająca niż filtr papierowy. Metodą prób i błędów doszliśmy do wniosku żeby do tego drippera mielić kawę nieco drobniej niż do papierowego filtra.
Nie umiem określić stopnia mielenia – zachęcam do prób. Jak wiadomo staramy się, żeby parzenie przygotowywanej przez nas porcji kawy zamknęło się w 4-5 minutach (włącznie z preinfuzją czyli wstępnym „zmoczeniem” przemiału”).
Przepis na biwakowy drip bez wagi i termometru
- Gotujemy wodę do wrzenia, wyłączamy palnik i czekamy. Jeśli jest zimno czekamy mniej niż kiedy jest ciepło. Jeśli wieje – czekamy mniej niż w pogodę bezwietrzną. W ciepły, bezwietrzny, letni poranek czekamy mniej więcej tyle ile zajmą nam pozostałe czynności.
- Wsypujemy kawę do młynka i mielimy. My trzymamy się wzoru 6g kawy na każde 100 ml wody. Skąd wiemy ile kawy wsypać do młynka? My zaznaczamy sobie na naszych młynkach poziom kawy przy stosowanej przez nas gramaturze (lub gramaturach). Wystarczy. Jeśli nie chcesz wozić młynka i używasz kawy mielonej zapamiętaj, że jedna łyżeczka kawy mielonej to niecałe 5g. Najlepiej zważ w domu ile mieści się w Twojej łyżce, sporku czy czym tam nakładasz.
- Jeśli mieliłeś kawę możesz zacząć zalewać. Jeśli nie – dolicz sobie minutkę do oczekiwania na ostygnięcie wrzątku.
- Zalewamy. Ile? Metody są dwie. Pierwsza jest taka, że bazujemy na zegarku. Wszystko co przeleci przez 4-4,5 minuty odkąd woda zetknęła się z kawą jest Twoje. Druga to bazowanie na miarce czajnika czy kubeczka. Najpierw wlewamy tylko trochę wody, tyle żeby zmoczyć całą kawę i czekamy. Ten etap to preinfuzja. Czekamy sobie z pół minuty i zalewamy dalej kawę porcjami do momentu kiedy mamy jej tyle ile miało być (lub nie dłużej niż 4,5 minuty).
- Trzeba zamieszać.
Ważna kwestia śmieci i czyszczenia
Dla nas niezwykle istotną składową oceny metody czy urządzenia jest to w jaki sposób się je czyści i jaki pozostaje po niej śmieć. Po zrobieniu kawy w GSI Ultralight Java Drip pozostają jedynie kawowe fusy. Oczka siatki są na tyle małe, że wystarczy strzepnąć fusy i opłukać siatkę. Czy można po prostu wytrzepać fusy na trawę lub „w krzaki”? Niby można… W poradniku działkowca fusy pojawiają się jako skuteczny nawóz. Ta kwestia wywołała żywą dyskusję kiedy na jednym z biwaków zacząłem wysypywać fusy do worka na śmieci (który oczywiście obowiązkowo ze sobą wozimy).
W artykułach “Kawa w terenie” chcemy pokazać możliwie jak najwięcej metod i urządzeń dających możliwość cieszenia się pyszną kawą poza domem. Jeśli macie jakieś patenty, pomysły czy trafiliście na ciekawostki sprzętowe – piszcie do nas lub zostawcie wiadomość w komentarzu poniżej.
Kofeiniści wszystkich krajów – łączcie się!